Hip hop kultura nije baš najshvaćeniji pojam u današnjem društvu, posebno kod nas. Imao sam priliku da se sretnem sa različitim tipovima predrasuda, bilo da su pozitivne, ili one druge, pokret kojem pripadam, nažalost nije baš nešto u vezi čega su ljudi ispravno informisani. Zato ću za početak, šrvljnuti par suvih činjenica, čisto da probam ukratko objasniti šta je to zapravo „hip hop“, a nakon toga, videćete i zašto sve ovo što pišem i pod kojim sam to utiskom danas.

Hip Hop je dakle, kulturni pokret nаstаo u afro-američkim zаjednicаmа tokom kаsnih 70-tih godinа prošlog vekа u Njujorku. Danas se termin „hip hop“ često meša sa rep muzikom, međutim rep, ili „Mcing“ (glagol od MC – skr.: Master of ceremony) je samo jedan od četiri osnovna elementa koji čine ovu subkulturu.
Afrika Bambaataa, koji se smаtrа jednim od tvorаcа hip hopа ustаnovio je repovаnje, di-džejing, brejking i grаfiti umetnost kao četiri osnovna elementa. Bitboks (umetnost imitiranja perkusije i ritmova koristeći samo usta i glas) pojavio se kao peti i najmlađi element, a način govora, način oblačenja i uopšte način urbanog života i preživljavanja, sastavni su deo, kako to obično i biva sa kulturama.
Hip is the knowledge, Hop is the movement”, kaže KRS ONE.

Nakon što se pojavila u Južnom Bronksu, hip hop kulturа se do danas masovno proširilа i stigla do najzabačenijih delova civilizacije te konstantno raste i sjedinjava se sa različitim elementima tehnologije, umetnosti i urbanog života.

„I start thinkin’, how many souls hip hop has effected,
How many dead folks this art ressurected,
How many nations this culture connected,
Who am I to judgde ones perspective“

- COMMON

Eto ga! Nije bolelo. Bilo kako bilo, mogao bih pisati na gorepomenutu temu još jako, jako, dugo, ali hajde da ovaj put ostavim nešto i filmu koji ću vam predstaviti.

Ono na što sam od početka želeo aludirati jeste samostalni video klip dveju devojaka, koje su tek zaplovile u svet hip hop kulture. Kratak dokumentarni film u amaterskoj režiji, nastao kao odgovor na temu seminarskog rada.
Naime, pored mog novog crew-a “BUZZ”, imam i jedan koji opstaje već devet godina i u okvru kog imam plesnu školu – 2Ho4Stage. Nedavno, zadao sam domaći zadatak u našoj školi plesa... Seminarski radovi, rok dve nedelje, švrljnem par tema, nagrada za najbolje. Bez pritiska, malo istražujemo, naučimo ponešto. Kažem usput da rad može biti prezentovan u bilo kojoj formi, kao txt, pdf, audio, video, power point, monolog, performans, ma, šta god.
Jedna od tema bila je i “Can’t stop Won’t stop” po uzoru na naslov čuvene knjige o hip hop kulturi Džef Čenga.
Dve nedelje kasnije, dobijem ovo i raspametim se!
Devojke koje su se susrele sa hip hop kulturom tek nekoliko meseci ranije, svoj domaći zadatak shvatile su ozbiljno.

 

Lex