Postani član programa lojalnosti i ostvari brojne pogodnosti

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Banca Intesa kreditnim karticama

Za sve porudžbine veće od 10.000 RSD

kupovina putem administrativne zabrane do 12 rata.

Buzz crew
17.08.2016.

15 ZANIMLJIVOSTI KOJE SIGURNO NISTE ZNALI O KULTNOM AIR FORCE 1 MODELU

Ovog puta sa Air Jordan retro modela prelazimo na još jedan, kultni, retro model, ali nećemo otići predaleko. Zaustavićemo se kod ’AIR FORCE 1’ patike, sa kojom ste, siguran sam, već skoro svi veoma dobro upoznati. Iz tog razloga vas neću daviti tehnologijama i već dobro poznatim činjenicama o modelu, već ćemo se zajedno dobro zabaviti uz 15 zanimljivosti koje definitivno niste znali o ovoj patici. Kako bi upotpunio priču, zamolio sam Maksa da napravi fotke za novi model inspirisan OG estetikom i pomalo vintage izgledom Nike Air Force 1 Low Retro kome je na peti vraćen stari NIKE AIR brending.



Pa da počenemo.
15. DIZAJNER BRUCE KILGORE JE TAKOĐE IMAO UDELA U DIZAJNU ’K-CAR’
Čovek koji je dizajnirao jednu od najlegendarnijih patika u istoriji, pomogao je u dizajnu automobila koji je deo američke istorije. Uprkos tome što je dizajnirao nešto kao ’K-CAR’, iz tog projekta je naučio veoma značajne lekcije o funkcionalnosti, koje će preneti u Najki.
 

14. PROTOTIP JE IMAO TANKU ČELIČNU SREDINU ĐONA

Tinker Hatfield je bio među prvima koji je testirao AIR FORCE 1 model, i godinama je pamtio prototip patike koju je, između ostalog, karakterisala tanki sloj čelika u sredini đona. Lociran ispod vazdušnih komora, čelik je imao svojstvo opruge, i predstavljao je primitivni ’energy return system’. Na žalost, ta ideja nije korišćena pri proizvodnji istog modela, a ideja čvrste podloge na košarkaškoj patici neće biti oživljen do 1995. u, takođe retro modelu Thinker Hatfielda, -Air Jordan XI.

 

13. SREDNJI DEO DONJE IVICE ĐONA INSPIRISAN KATEDRALOM ’NOTRE DAME’

Vazdušne komore u đonu su napravljene više nego ikada ranije, tako da je Kilgore morao da nađe rešenje za stabilnost same patike. Došao je do nesvakidašnje ideje i inspiracije-katedrala ’NOTRE DAME’, i tako je pozicionirao središnji deo đona u obliku katedrale, kako bi dobio dovoljno kontaktne površine đona sa terenom.

 

12. JEDNE OD PRVIH KOŠARKAŠKIH PATIKA SA UŠIVENIM ĐONOM

Ako pitate neke od ’old school’ basketaša šta čini ovu patiku izvrsnom, odgovoriće vam-samo igranje u njoj. Prošiveni đonovi, ne samo da su bili mnogo izdržljiviji i trajniji od običnih lepljenih đonova, već je bilo uživanje igrati u njima. I dan danas je, ako pitate neke.

 

11. AIR FORCE 1 JE ’NAVUKAO’ THINKER HATFIELDA NA DIZAJN PATIKA

Thinker Hatfield se pridružio Najkiju kao korporativni arhitekta 1981.godine, i tada mu je Kilgore dao prototip AIR FORCE 1 kako bi igrao košarku u njima. Oduševljen performansama patike, Hatfield je počeo da razmišlja da bi njegove dizajnerske veštine bile bolje u dizajnu Najkijevih patika, umesto njihovih objekata. Ispostavilo se da je to sjajna ideja za sve koji su bili uključeni.


10. DOBILE SU NAZIV PO PREDSEDNIČKOM AVIONU

Uzimajući u obzir broj reizdanja koja su izašla do sada, lako je zaključiti da su ’AIR FORCE1’ dobile naziv zbog toga sto su prve Air Force patike. Ali ne. Prve Air Force 1 patike su imale istoimenu ušivnu etiketu na jeziku u čast predsedničkog aviona. Nadamo se da je Ronald Regan dobio koji par od Najkija.

 

9. BILE SU PRVE ’AIR’ KOŠARKAŠKE PATIKE

Trčanje je bilo Najkijev ’hleb’ i na tome su zarađivali, a upravo zbog trčanja su i osnovani. U tom trenutku nije bilo lako napraviti košarkašku patiku od patike za trčanje, a košarka nije ni bila prioritet. Kao što vidite, Najki je uspeo i u tome.

 

8. AIR FORCE 1-PRVA RETRO PATIKA

Kada je Najki 1986. izbacio reizdanje Air Force 1, to je bio jedinstven slučaj. Sama ideja ponovnog izbacivanja patike koja se više ne proizvodi, nije imala smisla. Zašto kupiti patike koje ne predstavljaju vrhunac performansi? Zašto potrošiti pare na nešto čemu je ’istekao rok’? Mislim da ta pitanja danas deluju veoma smešno.

 

7. AIR FORCE 1 JE BILA PRVA PATIKA KOJU NBA IGRAČI NISU MOGLI LAKO DA UNIŠTE

Zamislite Charles Barkley-a u Nike Blazer-u. Nije baš lepa slika. Air Force 1 je sa prošivenim i ojačanim đonom, pažljivo konstruisanim gornjištem, dozvoljavao svima, od NBA zvezda do basketašima na ulici, da daju sve od sebe na terenu, bez straha da će im se patike ostetiti.

 

6. TRAKA OKO ZGLOBA JE ZVANIČNO NAZVANA ’PROPRIOCEPTIC BELT’

Hej Rasheed? Ta traka koju na peti nosiš odvezanu je u stvari napravljena da ti pomogne.


5. AIR FORCE 1 JE PRVA NAJKI PATIKA KOJA JE DOSTIGLA CENE SA 4 CIFRE

Povodom 25 godišnjice, 2007.godine, Najki je izbacio ’LUX’ verzije Air Force 1 modela, izrađene od prave kože anakonde i krokodila. Cene su bile, moramo priznati, astronomske, ali su te patike to i zaslužile.

 

4. KOBE BRYANT IH JE NOSIO NA JEDNOJ NBA UTAKMICI

Tokom 2003.godine, Kobe je bio free agent u smislu sponzorstva i angažmana brendova. Nosio je od Reebok i And One patika, do gotovo svih Air Jordan modela u Lakers colorway-u. Na jednoj utakmici, na oduševljenje mnogih, nosio je Air Force 1 model.

 

3. ’PIVOT TAČKA’ BILA JE PRVA NA AIR FORCE 1

Pre Air Force 1, većina, ne samo košarkaških patika već patika uopšte, imala je đon izrađen u obliku ’riblje kosti’. Kilgore je hteo da isproba nešto sasvim drugačije. Dao je košarkašima đdon sa cirkularnim šarama, što olakšava pivot pokrete, kao i post igru leđima.

 

2. POSTOJI VISE OD 2.000 AIR FORCE 1 VERZIJA

Prosta matematika. Posle skoro 35 godina, to je blizu 70 verzija godišnje. Uključujući i trogodišnju prazninu ranih osamdesetih, plus godine na početku, ka da nije bilo toliko varijacija na temu.

 

1.  AIR FORCE 1 JE NAJPRODAVANIJA SPORTSKA PATIKA SVIH VREMENA

Uz istoriju preko 30 godina i, bukvalno, hiljadama napravljenih modela, ovo i nije neko iznenađenje. Ali ne kao drugi retro modeli, Air Force 1 se i dalje koristi, ne samo kao ’streetstyle’ patika, već kao i sportska. Kada ste nekoga videli da igra košarku u Starkama ili da trči u Cortez-u? Tako sam i mislio.


Do sledećeg puta,

 

MJ

Slični članci