pouzećem i platnim karticama

na teritoriji CG za sve poružbine u vrijednosti preko 30 EUR

Blogger Pick
18.12.2019.

NBA sezona ide uz čaj i Spike Lee.

S novom NBA sezonom dolazi i hladnije vrijeme. Kad nosiš patike cijeli život, što nositi kad moraš sakriti gležnjeve i piti čajeve? Meni lično ne odgovaraju nikakve čizme, moj izbor se uvijek svodi na glomaznije, hightop košarkaške patike.. Ali koje uzeti za ovu sezonu? Čak i da biram zatvorenih očiju, izbor bi pao na Air Jordan Spizike. Zašto? Ispriča ću vam jednu malu priču.

 

U učeničkoj knjižici u osnovnoj školi sam umjesto svoje fotke imao zalijepljenog Jordana, završio sam zbog toga i na razgovoru kod direktorke škole. Ljubav prema Jordanu je bila neizmjerna, ali i prema njegovim patikama. Sve što je on radio je izgledalo lako, a čak i maleni stari televizori su izgledali bolje kada bi se on pojavio na njima u svojim visokim i naveliko fotogeničnim Jordan-kama.

 

Obožavao sam tu eru - i u muzici i u sportu i u filmu.

Kad sam bio klinac, mislio sam da jedino Jordanke od trojke do trinaestice vrijede nešto. Sve što ne spada u te modele kao i da ne postoji. Hejter mali, rano doba interneta me oblikovalo u to. 

 

Jedinu izuzetak što se Jordanki tiče sam napravio oko 2006. godine kada sam poludio za Spizike modelom, hibridom koji je kombinirao upravo neke od mojih najdražih Jordanki u jednu, a kao trešnjica na vrhu šlaga na vrhu torte je bila počast Spikeu Leeju, vrhunskom reditelju odgovornom za brutalne filmove kao što su Do The Right Thing i He Got Game, filmove u kojima i Jordanke igraju važnu ulogu. 

 

Zašto Spike Lee i Jordan? Pa njih dvojica su radili vrhunske reklame prije milion godina u kojima je Spike glumio Marsa Blackmona, specifičnog lika s ogromnim naočarima koji je djelimično bio i inspiracija za lik Stevea Urkela. Veza između Jordana i Spikea je još ojačana tim što je Spike zagriženi (i najpoznatiji) navijač New York Knicksa, a upravo su Knicksi Jordanu bili jedna od omiljenih mušterija.

 

 

Živimo u remiks kulturi, hibridi su sad unosan biznis i hibridi su budućnost (ne pričam samo o Toyoti Prius) - Don C-jev Legacy model je takođe savršen primjer uzimanja različitih elemenata iz prošlosti iako mi on ne odgovara ni približno kao Spizike.

      

 

Odlični materijali i kvaliteta izrade, najprepoznatljiviji elementi s različitih Jordanki, suptilna crna s ljubičastim detaljima i na peti dvije ikone - na lijevoj faca Mars Blackmona/Spikea Leeja, na desnoj logo Spikeove producentske kuće 40 Acres and a Mule, kuće odgovorne za neke od najdražih mi filmova. 

 

Ovo će biti dobra sezona. Jer imam ove. Pronašao sam ih u BUZZ shopu, a vi ih možete naručiti i online.

 

Franjo Opačak

Slični članci