pon-pet 9:00-16:00 sati

za narudžbe iznad 60,00

3 do 5 radnih dana

potrebno se registrirati kao pravna osoba

do 12 rata bez kamata

u roku od 14 dana

besplatno preuzimanje u trgovini

Blogger Pick
20.06.2018.

CORTEZ NYLON

Pozdrav ekipa

Kratka, ali važna priča o jednom od najpoštovanijih modela u svijetu, The Cortez.

Nike Cortez tenisica, nastala u  Oregonu, nikada ne bi ugledala svjetlost dana da se dva čovjeka, osnivači NIKE, Inc. nisu udružila. Bil Bowerman, trener atletike na fakultetu i Phil Knight koji se natjecao u njegovom timu. Njih su dvojica ubrzo postali prijatelji, a zatim i poslovni partneri kada su uložili novac za uvoz poznatog brenda Onitsuka Tiger iz Japana, danas poznatog kao ASICS. Tvrtka koju su osnovali zvala se Blue Ribbon Sport.

Bowerman je čvrsto vjerovao da trkači zaslužuju vrhunske tenisice za stazu, te je nakon nekoliko godina eksperimentiranja i dizajniranja, završio njen oblik 1968. godine. Cortez je generalnu prezentaciju doživio 1972. kada je tvrtka Blue Ribbon Sport dobiva ime NIKE. Te iste godine na OI u Münchenu ovu tenisicu su koristili sportaši iz SAD, a sam model se prodao u velikom broju primjeraka (preko 8000 modela). NIKE je ostvario zaradu od 800.000 dolara baš od Cortez-a, a profit tvrtke se povećao za nevjerojatnih 100%. Ovo je zapravo bila prekretnica u povijesti same tvrtke, jer je upravo ovaj model u suštini postavio temelje onoga što je Nike, Inc. danas.

Tenisica odiše profinjenim izgledom i kvalitetom, jer je prvotno služila za trčanje. Nylon (kao temeljni materijal za ovaj model)  je jako mekan na dodir, a tenisica je lagana i jako fleksibilna. Veliki SWOOSH je napravljen od kože, te našiven na tenisicu na bočnim stranama. Ključ udobnosti i trajnosti ovog modela leži u potplatu tenisice. Rebrasti potplat (OUTSOLE) napravljen je od gume i dizajniran u stilu riblje kosti kako bi tenisica imala maksimalno prianjanje za površinu. Drugi, središnji dio (MIDSOLE) napravljen je od pjene (ista pjena se koristi za većinu namjenske sportske obuće) iz dva dijela, u stilu slaganja listova (jedan na drugi). Tako na mjestu gdje je peta, dva sloja imaju zadatak podizanje pete i samim tim smanjenje umora stopala kao i apsorpciju kamenčića prilikom trčanja, jer je tenisica prvotno izrađena je za trčanje.

Tenisica danas ima svoju već dugu lifestyle tradiciju i ovakav model (naravno od drugih ili sličnih materijala) nosile su i nose mnoge poznate ličnosti, te se tako pojavljuje u filmu Karate Kid, u humorističnoj seriji Seinfeld, kao i u filmu The Wolf Of Wall Street gdje ih nosi Leonardo Di Caprio. Ne zaboravimo da je Cortez svoju slavu doživio i u filmu Forest Gump. Postoji mnogo, mnogo color kombinacija tenisice i materijala od kojih su izrađene.  Zanimljiv podatak je i to da latinoamerički članovi raznih narkokartela nose ovaj model i dan danas. Po LA i Mexicu dobro se prepoznaju jedni između drugih po boji Corteza i po nekom detalju...

Nadam se da ste uživali u tekstu... Bio je kratak, no dovoljan da saznate osnovne stvari o ovom sjajnom modelu. Danas nitko ne voli puno čitati, pa je i tekst potkrijepljen samo osnovnim informacijama. Cortez ima veliku povijest i definitivno se radi o tenisici koja se treba poštovati u krugovima kolekcionara, a i ostalih zaljubljenika u tenisice.

Želim vam divan početak ljeta i još ljepše ljeto... Čitamo se opet u jesen/zimu kada kreću moja omiljena godišnja doba.

Kreško

Slični članci