pon-pet 9:00 - 16:00 sati

za narudžbe iznad 60,00

3 do 5 radnih dana

potrebno se registrirati kao pravna osoba

do 12 rata bez kamata

u roku od 14 dana

besplatno preuzimanje u trgovini

Magazin
15.05.2020.

THE LAST DANCE MAGIC: TENISICE KOJE MICHAEL JORDAN NOSI U POPULARNOM DOKUMENTARCU

Euforija oko dokumentarca The Last Dance, koji je apsolutni hit na Netflix-u, ne jenjava i svi s nestrpljenjem čekamo preostale dvije epizode. Riječ je o dugo očekivanom serijalu koji je poslije prvog prikazivanja pokazao da njegova tematika itekako nadmašuje sportske okvire.

Prateći karijeru jedne od najvećih sportskih zvijezda, Michael Jordan-a i njegovih „ratnih suboraca“, čitave plejade vrhunskih igrača koji su činili ekipu Chicago Bulls-a, The Last Dance nam je pokazao realnost kakva se samo naslućivala tokom najsjajnijih dana ovog kontroverznog, ali legendardnog tima. Voljeli ih ili ne, Bulls-i su devedesetih bili alfa i omega ne samo NBA, već i svjetske košarke.

Upravo je Jordan bio taj koji je tokom sezone 1997-98, snimateljskoj ekipi dozvolio da prati svaki njegov korak, ali i treninge i pripreme čitavog tima, i 20 godina mudro čuvao snimljeni materijal. Moramo priznati da nije mogao odabrati bolji trenutak da ga pusti u eter!

U susret posljednjim epizodama serijala The Last Dance, koji će sigurno biti obavezna košarkaška lektira budućih naraštaja, prisjećamo se tenisica koje je Jordan nosio tokom svoje igračke karijere. Neke od njih danas su neizostavni dio urbane kulture i street style kombinacija.

Air Jordan XIII

Godine 1998. MJ je ponio titulu MVP-a All-Star utakmice, noseći Air Jordan XIII „Black/True Red-White“. Ovaj model je tada ušao u legendu i sa košarkaških terena se preselio u ljubomorno čuvane kolekcije ljubitelja tenisica širom svijeta.

Jedna od najistaknutijih tenisica koju smo imali priliku vidjeti u prvoj epizodi je i Air Jordan XIII „He Got Game“, koje je nosio tokom sezone 1997-98. Ovom crno-belom modelu naziv He Got Game dali su upravo sneakerhead-ovi, zbog toga što je postao „zvijezda“ istoimenog filma Spike Lee-a, sa Denzel Washington-om u glavnoj ulozi.

Crvena je boja koja je definitivno obilježila igračke dane Michael Jordan-a. Zbog toga i ne čudi što je, na putu do šeste uzastopne titule šampiona NBA lige, legendardni košarkaš nosio Air Jordan XIII “Black/True Red” – tenisice koje su savršeno pratile boje njegovog tima.

Air Jordan 1

Skokovi u različita vremenska razdoblja obilježili su ovaj serijal, a tokom jednog od njih, u krupnom kadru stajao je su model Air Jordan 1. Bile su to tenisice koje su obilježile početak maestralne karijere igrača koji se samo jednom rađa, a danas predstavljaju najtraženiji sneaker klasik.

Air Jordan 1 vremenom su bivale dostupne u drugim koloritima, dobile svoje žensko izdanje, ali jedno je ostalo sigurno – crvena boja prvobitnog modela razlog je zbog koga su AJ1 toliko puta „zabranjivane“ u NBA ligi.

Možda najpoznatiji model Air Jordan 1 tenisica upravo je onaj crno-crvenog kolorita, poznatiji kao „Bred“. Danas jedan od najupečatljivijih sneaker klasika, svojevremeno je doprinjeo magiji koju je Michael Jordan demonstrirao na NBA Dunk Contest-u 1985. godine.

Converse Pro Leather

Još jedan veliki callback u dokumentarcu predstavlja osvrt na Jordan-ove igračke dane na univerzitetu u Severnoj Karolini. Na fotografiji je model Converse Pro Leather, u kojem je MJ postigao pobjednički koš na turniru.

Air Jordan VII

Olimpijsko zlato 1992. godine u Barceloni Michael Jordan je, sa američkim timom, osvojio noseći patriotske Air Jordan VII „White/Midnight Navy-True Red“

Air Jordan II

U vrijeme kada je Michael Jordan nosio Air Jordan II, liga mu je već bila „pod nogama“. Ova fotografija iz dokumentarca The Last Dance prikazuje mladu zvijezdu, koja je u tom trenutku već NBA All-Star i budući MVP lige,  u drugom modelu tenisice nazvane njegovim imenom.

Postići 50 poena na jednoj utakmici bio je nevjerojatan poduhvat 1987. godine, iako i danas nije zanemarljiv učinak. Bio je to način da MJ stekne poštovanje novog trenera Bulls-a, dok su tenisice koje su ga vjerno pratile na tom putu Air Jordan II „White/Red-Black“.

Air Jordan III

Air Jordan III „White/Cement“ tenisice su koje su, zahvaljujući brojnim reizdanjima i atraktivnim koloritima , ikona street kulture. MJ ih je nosio na NBA Slam Dunk Contest-u 1988. godine.

Air Jordan IV

Model Air Jordan IV „Black/Cement Grey“, MJ je imao na nogama u trenutku kada je postigao čuveni The Shot.

Air Jordan XII

Sezonu 1996-97. u karijeri Michael Jordan-a obilježile su tenisice Air Jordan XII „White/Varsity Red-Black“, u kojima je krenuo i završio pohod na petu uzastopnu titulu u NBA ligi.

Air Jordan V

Model Air Jordan V „White/Black-Fire Red“ poznat je po tome što je MJ u njemu postigao 69 poena na utakmici sa Cleaveland-om, u ožujku 1990. godine.

Air Jordan VI

MJ je u lipnju 1991. godine na košarkaškom terenu pobjedio heroja iz djetinjstva i u Air Jordan VI „Black/Black Infrared“ osvojio prvu NBA titulu. Ta pobeda označila je početak dominacije Chicago Bulls-a narednih nekoliko sezona.

Air Jordan XI Concord

Možda najpoznatije tenisice MJ-a upravo su Air Jordan XI Concord. Jordan ih je nosio tokom priprema za posljednju sezonu koju će provesti u Chicagu. Scena koja se nalazi na ovoj fotografiji ključna je zbog još jednog detalja – logo na MJ-evim kratkim hlačama označio je početak dominacije brenda Jordan.

Air Jordan I Dunk Sole Hybrid

Baš kao što je i obećao, MJ se nakon povrede na teren vratio sa jasnim ciljem – da svoj tim dovede do vrha. Zanemarivši sve komentare uprave, što je i potvrđeno u dokumentarcu, Jordan je igračima iz suprotnog tima zadao pravu glavobolju u tenisicama Air Jordan I Dunk Sole Hybrid.

Moramo priznati da ovo nije bio lak zadatak! Toliko je ključnih momenata u karijeri Michael Jordan-a obilježilo mnogo fenomenalnih modela tenisica, da je za nas bio pravi izazov da se osvrnemo samo na neke od njih. Dok čekate dvije preostale epizode serijala The Last Dance, pogledajte ponudu Air Jordan modela i ne propustite priliku da osjetite malo MJ-jeve magije na svojim nogama.

Photo credits: nicekicks.com, air.jordan.com, complex.com

Buzz tim

 

Slični članci