Pozdrav ljudi,

tri mjeseca prođu kao dlan o dlan, a mene evo opet, s nekim novim tekstom. Naime, kako većina ljudi koja prati moje tekstove već zna da volim JORDAN brand, ovom prilikom sam pripremio par rečenica o jednoj JORDAN kolaboraciji čija priča je počela još krajem 2006. godine - AIR JORDAN SPIZIKE (Black Cement). Michael Jordan i Spike Lee 21. listopada 2006. godine izbacili su tenisice Jordan SPIZIKE u čast njihovom povijesnom odnosu. Prvobitno je u prodaju pušteno oko 4.500 pari, a sav udio od prodaje išao je u budžet Morehouse fakulteta.

Pokušat ću što jednostavnije objasniti zbog čega ova tenisica i nije tek običan par tenisica. Sastavljena je po uzoru i detaljima koji su preuzeti od nekih modela koji i dan danas imaju visoko mjesto u SNEAKERHEAD kulturi. Krenuo bih od đona. Na JORDAN SPIZIKE modelu iskorišten je đon od Air Jordan 3 tenisice koja je nastala još davne 1988. godine.  Air Jordan 3 mi je ujedno i najomiljenija tenisica zbog svog jednostavnog kroja i oblika. Na SPIZIKE modelu iskorištena je baš ta tehnologija, s vidljivom AIR jedinicom. Bitan podatak je to da je taj isti đon prvi đon s vidljivom AIR jedinicom koji je imala neka košarkaska tenisica. Također, tu je i Elephant print koji je također preuzet s AIR JORDAN 3 modela. Da ne bih puno dužio, ostavit ću priču o trojkama za neki od sljedećih tekstova.

Praktično u modelu SPIZIKE uvrstili su takozvana krila koja su pričvršćena da pripomognu još boljem vezivanju tenisice. Odlično izgledaju i kao dekorativni detalj na tenisicama. Kompletna silueta tenisice kada je pogledate liči na Air Jordan 5, tako da već sami možete zaključiti da su i dijelovi s modela koji je inspiriran borbenim avionom Spitfire iz Drugog svjetskog rata. Main oblik patike i bočni paneli od mrežica (za bolju ventilaciju) jedne su od odlika koje SPIZIKE nosi.

Došli smo i do jezika tenisice. Originalno preuzeta s modela Air Jordan 6, koji ima veliki rejting u svijetu tenisica. Na  vrhu su dvije rupe koje imaju svoju namjenu, a to je brže i lakše obuvanje. Također, tu je i LACELOCK koji služi za bolje stezanje vezica ili casual nošenje same tenisice bez vezivanja. Detalji na pozadinskom dijelu tenisice preuzeti su s modela AIR Jordan 9, pa je u krugovima od transparentne plastike ustisnut lik Mars Blackmoon – na lijevoj, a logotip producentske kuće 40 ACRES & A MULE FILMWORKS na desnoj.

Posljednji, ali ne i nebitan detalj je unutrašnjost materijala tenisice koji je preuzet s modela AIR jordan 20. Klizavi i izdržljivi materijal kojim je obložena tenisica potpomaže lakšem obuvanju tenisice te i dugotrajnosti. Mali podatak je i to da je 2008. godine izašla stvar ''It's All About the Air Jordans'' od benda A Day After Tomorrow, napisana o paru SPIZIKE.

Nadam se da sam vam malo bolje približio tenisicu.

Colorway i više nego fantastičan i po uzoru na jedne od najboljih Jordan tenisica ikad proizvedenih. Također, moram vam reći da to nije sve što se tiče SPIZIKE za ovu godinu. Izlaze veoma zanimljive color varijacije. Nemojte podcijeniti ovu tenisicu nikako. Ona ima svoje mjesto u sneakerhead kulturi.

Lijep pozdrav vam šaljem svima, a ja odoh na zasluženi godišnji odmor.

D.K.