21/06 2017.
Blogger Pick

ADIDAS TUBULAR NOVA PK

Pokušaću na najlakši način da vam kažem sve što mogu o TUBULAR-u, kao novini u svijetu patika, a ujedno navesti  par sitnih razlika između njega i TUBULAR NOVA PK.

Kada se pojavila, mnogi su mislili da je još jedna od Kanye West x ADIDAS kolaboracija, no TUBULAR je samo pokazatelj u kojim sve smjerovima može da ide tehnika i načini izrade obuće. Tubular je inspirisan RUNNING linijom iz devedesetih godina.


Nic Galway, ADIDAS-ov globalni VP (vice president) objašnjava to ovako : ''Gledao sam kako da zaintrigiram maštu svima unutar korporacije. Moja polazna tačka za putovanje, bila je naš arhiv. Ono što me zanimalo bili su prototipi obuće koja nikad nije proizvedena, a ne toliko krajnji proizvodi.''


Naziv TUBULAR ili kako možemo prevesti ''CJEVASTO'', sve zbog dizajna đona, kako na vanjskoj, tako i na utrašnjoj strani. Sam oblik podsjeća na gumu (tj, na unutrašnjost vanjske gume nekog vozila).
''Ono sto sam zaista htio da učinim, bio je vratiti se na taj cjevasti element'', rekao je Galway, te dodao kako je koristio dve različite gustine EVA pene. To je bio ključ stvaranja tubulara. Proizvodnja cjevastog podplata sada je mnogo lakša nego ranije. Uz to nisu ni materijali bili toliko zastupljeni, kao sada, tako da je patika bila ispred svog vremena. Adidas je i ranije planirao izradu čarapa-patike, ali nisu imali tehnologiju za to.


Nije bilo lako za isvesti da patika bude lijepa, funkcionalna i na kraju jako, jako upečatljiva i prepoznatljiva. Početo je od sužavanja mjesta namjenjeno za petu, zatim su dodati na nju zavareni gornji slojevi, te iskorišteni neki elementi sa ZX FLUX modela. Konkretno o modelu o kojem pišem na zadnjem dijelu postoji traka umjesto plastike  koja inače dolazi na TUBULAR modelima... Ja ne nosim papuče, i mislim da sam pronašao adekvatnu zamjenu jer je patika toliko prozračna i lagana da imam osjećaj kao da sam u papučama :)

Kada opet budem pisao o modelima koji imaju zastupljenu ovu tehnologiju pravljenja, pisaću vam opširnije o izradi i nastanku kao i tehnologijama ovog materijala. Do tada, lijep pozdrav od mene iz sunčane Banja Luke.

 

POZDRAV

KRESKO

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

13.
Jan.
2021.
Blogger Pick
Hej BUZZ ekipo! Moje ime je Nina Retar i član sam BUZZ Crew-a već više od godinu dana. Ovo je moj prvi blog post i nadam se da će vam donijeti sreću i...
23.
Dec.
2020.
Blogger Pick
Ćao, ekipa! Nadam se da ste se uželjeli mojih priča J Ovoga puta vam predstavljam model patika iz devedesetih, dobro poznati Air Max 90. Kako u tom periodu,...
16.
Dec.
2020.
Blogger Pick
Zdravo ljudi, Antonia ovde!   Drago mi je da sam ponovo sa vama. Ovog puta želim da zajedno riješimo jednu od mojih dilema. Za ovaj blog odabr...
string(0) ""
string(0) ""