18/12 2019.
Blogger Pick

NBA sezona ide uz čaj i Spike Lee.

S novom NBA sezonom dolazi i hladnije vrijeme. Kad nosiš tenisice cijeli život, šta nositi kad moraš sakriti gležnjeve i piti čajeve? Meni lično ne sjedaju nikakve čizme niti izvedenice, moj izbor se uvijek svodi na glomaznije, hightop košarkaške patike. Ali koje uzeti za ovu sezonu? Čak i da biram zatvorenih očiju, izbor bi pao na Air Jordan Spizike. Zašto? Ispričaću vam jednu malu priču.

 

U đačkoj knjižici u osnovnoj školi sam umjesto svoje fotke imao zaljepljenog Jordana, završio sam zbog toga i na razgovoru kod direktorice škole. Ljubav prema Jordanu je bila neizmjerna, ali i prema njegovim patikama. Sve što je on radio je izgledalo lako, a čak i maleni stari televizori su izgledali bolje kada bi se on pojavio na njima u svojim visokim i naveliko telegeničnim šuzama.

 

Obožavao sam tu eru - i u muzici i u sportu i u filmu.

.

Kad sam bio klinac, mislio sam da jedino Jordanice od trojke do trinaestice vrijede nešto. Sve što ne spada u te modele kao i da ne postoji. Hejter mali, rano doba interneta me oblikovalo u to. 

 

Jedini ustupak što se Jordanica tiče sam napravio oko 2006. godine kada sam poludio za Spizike modelom, hibridom koji je kombinovao upravo neke od mojih najdražih Jordanica u jednu, a kao šlag na tortu je bila počast Spikeu Leeju, vrhunskom reditelju odgovornom za brutalne filmove kao što su Do The Right Thing i He Got Game, filmove u kojima i Jordanice igraju važnu ulogu. 

 

Zašto Spike Lee i Jordan? Pa njih dvojica su radili vrhunske reklame prije milion godina u kojima je Spike glumio Marsa Blackmona, specifičnog lika s ogromnim naočalama koji je djelimično bio i inspiracija za lik Stevea Urkela. Veza između Jordana i Spikea je još ojačana tim što je Spike zagriženi (i najpoznatiji) navijač New York Knicksa, a upravo su Knicksi Jordanu bili jedna od omiljenih mušterija.

 

 

Živimo u remiks kulturi, hibridi su sad unosan biznis i hibridi su budućnost (ne pričam samo o Toyoti Prius) - Don C-jev Legacy model je također savršen primjer uzimanja različitih elemenata iz prošlosti iako mi on ne sjeda ni približno kao Spizike.

           

 

Odlični materijali i kvalitetna izrada, najprepoznatljiviji elementi s različitih Jordanica, suptilna crna s ljubičastim detaljima i na peti dvije ikone - na lijevoj faca Mars Blackmona/Spikea Leeja, na desnoj logo Spikeove  producentske kuće 40 Acres and a Mule, kuće odgovorne za neke od najdražih mi filmova. 

 

Ovo će biti dobra sezona. Jer imam ove. Pronašao sam ih u BUZZ shopu, a vi ih možete naručiti i online.

 

Franjo Opačak

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

13.
Jan.
2021.
Blogger Pick
Hej BUZZ ekipo! Moje ime je Nina Retar i član sam BUZZ Crew-a već više od godinu dana. Ovo je moj prvi blog post i nadam se da će vam donijeti sreću i...
23.
Dec.
2020.
Blogger Pick
Ćao, ekipa! Nadam se da ste se uželjeli mojih priča J Ovoga puta vam predstavljam model patika iz devedesetih, dobro poznati Air Max 90. Kako u tom periodu,...
16.
Dec.
2020.
Blogger Pick
Zdravo ljudi, Antonia ovde!   Drago mi je da sam ponovo sa vama. Ovog puta želim da zajedno riješimo jednu od mojih dilema. Za ovaj blog odabr...
string(0) ""
string(0) ""