na teritoriji BIH za sve porudžbine u vrijednosti preko 99 KM

do 6 mjesečnih rata bez kamate Pogledaj više

055/490-400 Svaki radni dan od 9-18h i subotom do 15h

Plati karticom online i preuzmi u BUZZ shopu po tvom izboru

Imamo nova pravila i uslove korišćenja

Blogger Pick
20.06.2018.

CORTEZ NYLON

Pozdrav narode.

Kratka, ali važna priča o jednom od najpoštovanijih modela u svijetu, The Cortez.

Nike Cortez patike, nastala u  Oregonu, nikada ne bi ugledale svjetlost dana da se dva čovjeka, osnivači NIKE, Inc. nisu udružila. Bil Bowerman, trener atletike na univerzitetu i Phil Knight koji se takmičio se u njegovom timu. Njih dvojica su ubrzo postali prijatelji, a zatim i poslovni partneri kada su uložili novac za uvoz poznatog brenda Onitsuka Tiger iz Japana, danas poznatog kao ASICS. Kompanija koju su osnovali zvala se Blue Ribbon Sport.

Bowerman je čvrsto vjerovao da trkači zaslužuju vrhunske patike za stazu, te je nakon nekoliko godina eksperimentisanja i dizajniranja, njen finalni oblik završio 1968. godine. Cortez je generalnu prezentaciju doživio 1972. kada kompanija Blue Ribbon Sport dobija ime NIKE. Te iste godine na OI u Minhenu ovu patiku su koristili sportisti iz SAD a sam model se prodao u velikom broju primjeraka (preko 8000 pari). NIKE je ostvario zaradu od 800.000 dolara baš od Cortez-a, a dobit kompanije se povećala za nevjerovatnih 100%. Ovo je zapravo bila prekretnica u toku istorije same kompanije, jer je upravo ovaj model u suštini postavio temelje onoga što je Nike, Inc. danas.

Patika odiše prefinjenim izgledom i kvalitetom, jer je prevashodno služila za trčanje. Nylon (kao bazni materijal za ovaj model )  je jako mekan na dodir, a patika je lagana i jako fleksibilna. Veliki SWOOSH je sačinjen od kože, te našiven na patiku na bočnim stranama obuce. Ključ udobnosti i trajnosti ovog modela leži u đonu patike. Rebrasto đon (OUTSOLE) je napravljen od gume i dizajniran u stilu riblje kosti kako bi patika imala maksimalno prijanjanje na površini. Drugi, središnji dio (MIDSOLE) je napravljen od pjene (ista pjena se koristi za većinu namjenske sportske obuće) iz dva dijela u stilu slaganja listova (jedan na drugi), te su tako na mjestu gdje je peta dva sloja čiji su zadaci podizanje pete i samim tim smanjenje umora stopala kao i apsorpcija kamenčića prilikom trčanja, jer pravljena je za trcanje.

Patika danas ima svoju vec dugu lajfstajl tradiciju i ovakav model ( naravno od drugih ili slicnih materijala ) nosile su i nose mnoge poznate ličnosti, te se tako pojavljuje u filmu Karate Kid, u humorističnoj seriji Seinfeld, kao i u filmu The Wolf Of Wall Street gdje ih nosi Leonadro Di Caprio. Ne zaboravimo da je Cortez svoju slavu dozivio i u filmu Forest Gump. Postoji mnogo, mnogo kolor kombinacija patike i materijala od kojih su izradjene.  Zanimljiv podatak je i to da latinoamerički clanovi raznih narko kartela nose ovaj model i dan danas. Po LA i Mexicu dobro se prepoznaju jedni izmedju drugih po boji Corteza i po nekom detalju na njima...

Nadam se da ste uzivali u tekstu...Bio je kratak, no dovoljan da znate osnovne stvari o ovom sjajnom modelu. Danas niko ne voli puno da čita, pa je i tekst potkrijepljen sa osnovnim informacijama. Cortez ima velik istorijat i definitivno patika koja se treba postovati u krugovima kolekcionara a i ostalih zaljubljenika u patike.

Zelim vam divan pocetak ljeta i jos ljepse ljeto...Citamo se opet u jesen/zimu kada krecu moja omiljena godisnja doba.

Kreško

Slični članci