Безплатна доставка за поръчки над 90лв.

Вземи поръчката си от наш магазин

Нашата лоялна програма е факт!

Blogger Pick
02.09.2020.

WANNA BE COOL? BE A PHYSICIST

Събота следобед, през лятната ваканция, е времето, което децата обикновено прекарват край реката, около басейна или някъде навън. Обаче за хората, чиято история ви разказваме днес, един съботен ден минава под знаменателя на състезание по физика. Те са златните деца на Математическата гимназия в Белград във всеки един смисъл на израза. Представяме ви най-безстрашния екип от физици на Сърбия и нашето Готино Училищно Crew – Богдан Райков, Добрица Йованович, Петър Самарджич, Душан Бегуш и Страхиния Николич. 

Както те самите казват, те са готини, защото много обичат физиката и за тях науката е повече от интересна. По време на наскоро проведената Европейска Олимпиада, в която участваха 250 ученици от над 57 европейски и неевропейски страни, Богдан (18) и Добрица (17) спечелиха златни медали, Петър (18) взема сребро, а Душан (17) и Страхиния (18) печелят бронзови медали. В допълнение искаме да отбележим, че Богдан и Добрица заеха и първите две места в официалната ранглиста, която включва само държави от Европа, така че те са безапелационните победители сред европейските отбори.

Когато ги срещнете първото нещо, което улавя вниманието, е веселият им дух, скромността и духовитостта. Те са готини тийнейджъри, които обичат да играят игри, баскетбол и футбол. В свободното си време още обичат да четат, да карат колело и да са сред приятелите си от crew-то. Да, и някъде измежду тези неща намират време и за сън, разбира се – една от дейностите, на които се радват най-много.

Те са от няколко града в Сърбия – Добрица и Петър са от Белград, Богдан е от Нови Сад, Душан от Шабац и Страхиния е от село Лешница близо до Ловница, но това само ги мотивира да постигнат най-добрите резултати, на които са способни във физиката.

Затова първият ни и най-логичен въпрос беше – Защо обичате физиката?

Те бяха единодушни в отговора си, че физиката е наука, която взима най-доброто от математиката и го прилага в разрешението на проблеми от ежедневието. За тях това е най-интересната и магична наука, защото най-добре описва всички други естествени науки, но също и защото съществуват още много звена, в които физиката се намесва не само теоретично, но и експериментално.

Любовта към физиката е и основната цел и в кариерното развитие, което те искат да постигнат в света на науката.

Въпреки че са отбор само от година, те се познават много добре. Затова се възползвахме от възможността да ги опознаем малко повече и като отделни личности.

Най-остроумният член на отбора е Добрица, въпреки че те твърдят, че нито Богдан, нито Петър изостават от нея. Най-големият нърд? Хммм, съдейки от отговорите им, Добрица и Богдан… И да, Добрица отбеляза него като най-големия нърд, а неговият коментар беше, че това е много тъжно, с което искрено ни разсмя.

Важно е всеки отбор да има и един много непокорен член, а в crew-то на физиците това е Душан. Вижте какво имаха да споделят другите за него.

 

Тези страхотни, остроумни и ТОООЛКОВА готини хора ни увериха, че скромността е ценност, защото въпреки всичко, което са постигнали, те все пак са тийнейджъри, които се наслаждават на успехите си сред своите хора. Те доказват, че напълно са заслужили титлата Най-готиното Училищно Crew и че успехът, който са постигнали, е само началото по пътя им към още по-високи постижения.

А ние им пожелаваме още много медали и усмивки.

Подобни статии